ARTCAMP ANDORRA
Edició 2023
ART CAMP ANDORRA Colors pel planeta és una trobada d’artistes pintors que existeix des del 2008 i té lloc a Ordino, Andorra, cada dos anys. Pretén facilitar, mitjançant l’art, l’intercanvi de valors que la UNESCO fa universals al voltant de la cultura i de la pau. Des de la seva creació ha reunit prop de 150 artistes de tots els continents i ha contribuït a la creació d’unes 500 obres originals, algunes de les quals han pogut formar part de les exposicions itinerants que han permès donar a conèixer l’expressió artística dels participants a llocs emblemàtics com la seu de la UNESCO a París, el Consell d’Europa a Estrasburg, l’OSCE a Viena, l’oficina de la UNESCO a Venècia en el marc de la biennal o a la seu de les Nacions Unides a Nova York, així com a la majoria de les ambaixades d’Andorra.
Una vegada més, estic encantada d’haver pogut participar en una nova edició d’ArtCamp Andorra i de trobar-me entre tots els artistes participants en aquest lloc excepcional que és la parròquia d’Ordino, envoltat de les seves muntanyes i de la seva bellesa que inspiren esperança per a la pau. ArtCamp és una iniciativa única, i em sento honrada de ser la seva patrocinadora.
ArtCamp és un veritable laboratori per a la pau i un pont d’esperança per a l’entesa i l’amistat entre els pobles. No són les paraules les que reuneixen els artistes procedents dels 5 continents, sinó el seu llenguatge artístic i el treball conjunt el que dona lloc a un nou llenguatge d’esperança. Es tracta d’una oportunitat única i real, a través de l’art i per a l’art, de teixir lligams de comprensió, de respecte i d’entesa. Els artistes que treballen en un mateix indret s’aprecien, s’estimen, comparteixen i creen junts, per obrir i traçar el camí cap a la pau.
Fruit d’aquesta estada i d’aquesta trobada es deriven obres que seran objecte d’exposicions excepcionals en llocs prestigiosos que donen visibilitat a aquesta iniciativa al servei de la pau, com el Consell d’Europa a Estrasburg, la seu de la UNESCO a París, l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, les Nacions Unides a Nova York el 2016, i el març de 2018 durant la setmana de la Comissió de la condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) a les mateixes Nacions Unides. A través de les seves obres, els artistes teixeixen lligams per a la pau.
Aquest projecte d’aplec té un significat molt important, sobretot en aquests temps tan turbulents de la nostra existència en els quals, arreu del món, hi ha tants conflictes i patiments. La UNESCO reuneix persones i països. Una pau duradora ha de donar lloc a l’entesa entre els pobles, amb el respecte a la dignitat i als drets humans. Això vol dir que el diàleg intercultural és un pont indestructible per a la pau. Totes les nacions i totes les cultures són diferents, però cap per si sola és suficient. Aquesta diferència és la que fa que el nostre món sigui tan ric i tan únic.
També vull recordar que ArtCamp Malta ja existeix des de l’any 2015 i ja ha permès la trobada de molts artistes de països mediterranis.
Finalment, vull expressar el meu més sincer agraïment a la directora general, la Sra. Audrey Azoulay, qui ens va fer l’honor de visitar els artistes durant l’ArtCamp d’Andorra.
Aquesta visita és un recordatori de la importància que l’educació i la diplomàcia cultural tenen en les accions de la UNESCO. ArtCamp Andorra s’inscriu plenament en el projecte Ruta per la pau impulsat per Andorra amb el suport de desenes d’altres Estats membres. Es tracta d’un gran pas que fem aquí tots junts per a mantenir un fort vincle entre les nacions i els pobles.
Cada dos anys al mes de juliol, Ordino s’omple de colors, de multiculturalitat amb artistes de diferents països, orígens i religions que conviuen per crear unes obres úniques i amb un denominador comú, que és trobar un canal d’expressió per fomentar vies de comunicació per la Pau.
Les consignes implícites d’aquesta trobada son bàsiques però poderoses: Tolerància, Respecte, Diàleg i Cooperació. Al marge de ser un espai artístic, ArtCamp genera canals efectius per plantejar interrogants, dilemes… creant una atmosfera idònia, per trobar vies de Pau real en territoris, dels quals provenen alguns dels artistes, i que avui son l’escenari de cruentes guerres.
És emocionant poder experimentar, la complicitat entre artistes que amb un llenguatge d’esperança, treballen en solitari en un taller compartit. I que al cap de pocs dies de convivència estan profundament connectats i arriben a crear lligams, moltes vegades per la resta de les seves vides.
Coincidint amb el 30è aniversari de l’entrada d’Andorra a la UNESCO, l’esdeveniment més rellevant d’aquesta edició d’ArtCamp ha estat sens dubte la visita de la directora general de la UNESCO, la senyora Audrey Azoulay, que més enllà de l’acte institucional, la seva presencia és un reconeixement de la UNESCO al projecte i al treball dels més de 200 artistes participants i prop de les 600 obres produïdes.
Andorra és un país que gaudeix d’una clara vinculació com a terra de Pau i ArtCamp és un bon instrument per vehicular aquesta imatge. Tenim una oportunitat com a país, mitjançant la creació de fòrums com ArtCamp de tenir una projecció internacional i esdevenir una plataforma per la Pau, a la vegada que promoguem valors essencials i contribuïm a la construcció d’un mon més just i pacífic.
Des del 2008 som seu de la trobada internacional ArtCamp Andorra “Colors per al planeta” i per nosaltres és un honor donar continuïtat al projecte. En aquest temps hem donat la benvinguda a prop de 200 artistes, de diferents nacionalitats, provinents dels cinc continents, que treballen inspirats en un entorn únic. Descobreixen la Vall d’Ordino, Reserva de la biosfera; el seu patrimoni cultural, natural i paisatgístic; intercanvien experiències vitals, des de geografies llunyanes, i a vegades distants, tot des d’un mateix comú denominador, el de la creació artística.
Gràcies a aquest diàleg multicultural, nosaltres com ambaixadors de l’ArtCamp, també aprenem i descobrim altres identitats i realitats mitjançant el llenguatge i l’expressió artística. La Comissió Nacional Andorra per a la Unesco va impulsar aquest esdeveniment amb la complicitat del Comú d’Ordino i de FEDA, i des de llavors no ha fet més que créixer i establir àmplies aliances institucionals amb la implicació del Ministeri de Cultura i la resta de Comuns per guanyar en ressò i consolidar-se.
La projecció d’ArtCamp abasta altres territoris per als quals hem estat exemple com ara Malta o Roma i Ajman, a Emirats Àrabs Units. L’experiència artística d’ArtCamp trasllada i promou els valors de pau i entesa a través de la cultura i demostra un cop més la importància d’allò que som i tenim, local i genuí, compartir la nostra riquesa del que podem oferir per assolir la universalitat.
Haver estat part de l’ArtCamp Andorra ‘Colors per al Planeta’ ha sigut un plaer per a FEDA. El fet de poder col·laborar, com ho venim fent des del 2012, en un espai de creació per als diferents artistes que arriben al Principat des d’arreu del món i que fan les seves creacions en benefici de la pau i pensant en allò que ens uneix com a ciutadans i no en el que porta conflictes.
Darrere de totes les obres creades i que es poden veure hi ha una feina ingent, des dels artistes per traslladar la seva visió de la realitat en els diferents suports artístics, així com de la UNESCO, que és el motor que impulsa tot aquest torrent d’idees diferenciades amb la pau com a denominador comú.
A Andorra tenim uns espais naturals idonis per tal de potenciar el vessant més natural dels artistes i des de FEDA estem plenament compromesos per tal que això continuï sent així. Any rere any reforcem i ampliem el nostre compromís amb les energies verdes i watt a watt treballem per assolir un món cada cop més sostenible. Assolir la neutralitat en carboni vers el 2050 és un gran repte que tenim com a país i des de FEDA estem plenament enfocats en aquesta direcció.
Venim d’anys complicats, on primer una pandèmia mundial i després diferents conflictes armats han posat a prova la resiliència que tenim com a societat. Per això considero que avançar en allò que ens uneix, com és l’art i la cultura, és quelcom fonamental per poder esdevenir, cada dia, una societat millor.
És per això que vull agrair a la CNAU, als organitzadors i a les institucions que donen suport a aquest esdeveniment, perquè un any més, l’ArtCamp Andorra ha estat un punt de trobada d’allò més especial. Ara només ens queda podeu gaudir de les obres creades i copsar la mirada del món a través de l’art.
En un món amenaçat pel canvi climàtic i les guerres interminables, l’art emergeix com un far d’esperança i transformació, construint ponts entre persones de diversa procedència.
En aquesta vuitena edició de l’ArtCamp Andorra s’ha tornat a produir la màgia, descobrint en cadascú/na dels participants un amic/ga.
Aquest esdeveniment, que reuneix artistes de tots els racons del planeta, serveix com a plataforma als creadors participants per explorar i expressar temes crucials que afecten la nostra existència global.
El canvi climàtic i les guerres constants són els dos desafiaments globals, més greus que afronta la humanitat, les conseqüències d’això, son inabastables pel planeta i també per tots els humans que d’una manera o altre en paguem les conseqüències.
Davant d’aquesta realitat, el poder transformador de l’art es converteix en una eina essencial per conscienciar i educar.
ArtCamp Andorra es basa en aquesta premissa, oferint un espai perquè els artistes puguin crear, compartir i inspirar accions positives a nivell global.
L’origen de l’ArtCamp Andorra “Colors per al Planeta”
ArtCamp Andorra, Colors per al Planeta, va néixer com una iniciativa per fomentar la pau i la sostenibilitat a través de l’art. Aquest esdeveniment que es realitza bianualment a Andorra, està servint perquè altres països com Malta, Ajman i iniciatives que provenen del moviment Universitari, s’emmirallin en el nostre projecte per ajudar-nos a fer d’altaveu del missatge.
La missió és clara: utilitzar l’art com a vehicle per a la transformació social, destacant la importància de la cooperació internacional en la lluita contra el canvi climàtic i la guerra.
A través d’ArtCamp Andorra “Colors per al Planeta”, els artistes tenen l’oportunitat de treballar junts, compartir idees i crear projectes conjunts que transcendeixen les diferències culturals i geogràfiques. Aquest esperit de cooperació és un model del tipus de col·laboració global que és necessària per abordar els grans reptes als que l’historia ens enfronta.
ArtCamp Andorra “Colors per al Planeta” demostra que l’art pot ser una força poderosa per al canvi positiu, inspirant accions que fan del nostre planeta un lloc millor per a tots.
En última instància, ArtCamp Andorra “Colors per al Planeta” ens recorda que, fins i tot en els temps més foscos, l’art té la capacitat de portar llum, esperança, i canvi.
Bastim ponts, no murs entre les persones
El meu agraïment a totes les persones i institucions que amb el seu esforç, han fet possible aquesta vuitena edició de Colors per al Planeta, especialment a la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, al Govern d’Andorra, al Comú d’Ordino, FEDA , Autocars Nadal, Caldea i a la Societat Filantròpica Bomosa.
Artistes
ACHÉ AHMAT MOUSTAPHA
Tchad
ADRIANA DANILA
Romania
AMANI GHAITH
Aràbia Saudita
ANOUCHKA GERARD
Mónaco
AZEEL AZIZIEH
Jordània
CARLOS CAMARGO VILANY
Colòmbia
CHRISTINA KYRIAKOU
Xipre
CLAUDIO RAMIRES
Brasil
DALMA HORVATH-GONCZ
Hongria
DAVID SOTO
Honduras
JOANA RUIZ
Andorra
JOSEPHINE CASHA
Malta
MAGDA MALKOUM
Liban
MAÏSSA GBONTENI
Tunísia
MARIA PACHECO
Portugal
MICHAEL LALLJEE
Maurici
NAIARA ESCABIAS
Andorra
RASHA DEEP
Síria
SANDER KARJUS
Estònia
SHRUTIKA GOSAVI
Índia
VICKI TICO
Andorra
Edició 2023
El catàleg de l’edició 2021 amb tota la informació.
MÉS OBRES I ARTISTES
Altres edicions Art Camp
ART CAMP 2008
ART CAMP 2010
ART CAMP 2012
ART CAMP 2014
ART CAMP 2016
ART CAMP 2018
ART CAMP 2021