ARTCAMP ANDORRA

Edició 2016

  

ART CAMP ANDORRA Colors pel planeta és una trobada d’artistes pintors que existeix des del 2008 i té lloc a Ordino, Andorra, cada dos anys. Pretén facilitar, mitjançant l’art, l’intercanvi de valors que la UNESCO fa universals al voltant de la cultura i de la pau. Des de la seva creació ha reunit prop de 150 artistes de tots els continents i ha contribuït a la creació d’unes 500 obres originals, algunes de les quals han pogut formar part de les exposicions itinerants que han permès donar a conèixer l’expressió artística dels participants a llocs emblemàtics com la seu de la UNESCO a París, el Consell d’Europa a Estrasburg, l’OSCE a Viena, l’oficina de la UNESCO a Venècia en el marc de la biennal o a la seu de les Nacions Unides a Nova York, així com a la majoria de les ambaixades d’Andorra.

«És per mi un honor i un autèntic plaer ser avui aquí. M’estreno com a president de la Comissió Nacional amb aquest acte. Difícilment hi pot haver un començament millor: un intercanvi d’artistes per la pau i la promoció del diàleg. Només em puc comprometre, davant de tots vosaltres, a obrar per la defensa i la promoció dels propòsits que venen marcats en el conveni constitutiu de la UNESCO, com a mínim durant el temps del meu mandat».

Va ser amb aquests mots pronunciats en el magnífic espai de la casa Rossell d’Ordino, sota un sol radiant, que clausurava l’edició 2016 de l’Art Camp d’Andorra. Efectivament, m’estrenava com a president de la Comissió, ja que acabava de ser elegit per al càrrec pocs dies abans i era el primer acte en què prenia la paraula. Cinc edicions és més que un lustre i és quelcom que cal celebrar. D’entrada, cal reconèixer el treball de tots els que hi han dedicat il·lusió, esforç i constància, i felicitar-los per la tasca duta a terme i, sobretot, per la llavor sembrada.

Més de 150 artistes participants, vinguts dels quatre costats del món; gairebé cinc-centes obres originals; tot plegat un testimoni que avala l’aposta i encoratja a continuar apostant.

És evident que les exposicions itinerants en les quals han participat aquestes obres (algunes vegades, en companyia dels seus autors) són un autèntic empenyorament de la voluntat de fer viure la col·lecció. Ara bé, penso que la raó de ser de tota obra pictòrica és que pugui ser vista com més millor, observada pel màxim de públic possible, admirada en qualsevol moment…

És del que es tracta ara, visualitzar, donar més visibilitat, tant a les obres —que s’ho mereixen— com al conreu que, des d’Andorra i sota els auspicis de la UNESCO, s’està duent a terme pel que fa a la instauració d’un diàleg entre artistes vinguts d’àmbits diferents, algunes vegades de territoris en conflicte, i la societat andorrana, i en particular amb els seus infants.

Cal trobar la manera d’aproximar encara més les obres i les vivències, els artistes i el públic; cal buscar com mantenir viu, encès, l’esperit que es respira al llarg de la trobada durant el lapse de temps que transcorre d’una edició a l’altra. Sé que en aquest repte, una vegada més, podrem comptar amb el suport, l’energia, l’entusiasme i la desbordant vitalitat d’Hedva Ser, padrina de l’Art Camp d’Andorra.

El coneixement d’altres cultures és enriquiment personal, és adquisició de saber i de saviesa, és obertura al món… Hauria de ser, també, agent catalitzador de bona entesa, motor generador de mútua comprensió. L’Art Camp d’Andorra, sense ambició desmesurada, sense voler alliçonar ningú, pretén ser això, també.

Per insignificants que puguin semblar les actituds, els actes, els fets que porten a obrir portes vers altres espais, a establir noves vies de comunicació vers límits desconeguts, sempre es tracta de voluntat en moviment, de llavor, d’arrel en potència de ser.

L’Art Camp d’Andorra s’inscriu i vol continuar inscrivint-se dins d’una trajectòria de respecte de la diversitat i de la promoció del diàleg intercultural —per més que, amb els temps que corren pugui semblar anar a contracorrent—, en definitiva, vol ser agent actiu i aportar ni que sigui un humil granet de sorra a la mai acabada i nebulosa construcció, indispensable d’altra banda, que pretén materialitzar de manera inequívoca i àmplia el concepte d’educació per a la pau.

 

Josep Dallerès

President de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO

Ens complau presentar el fruit del treball dels artistes a Andorra el 2016. Com a padrina d’Art Camp Andorra, he tingut el plaer de promoure l’execució d’aquest concepte a Malta, que per la seva situació geogràfica és el lloc perfecte per al diàleg euromediterrani. Aquesta declinació maltesa ha tingut dues edicions (2015 i 2017).

Gràcies al suport inesgotable de la directora general de la UNESCO, la senyora Irina Bokova, que ha donat suport a aquesta idea des del 2012, Art Camp Andorra ha esdevingut un dels projectes estrella de la UNESCO en l’aplicació del que s’anomena “diplomàcia cultural”.

I agraeixo infinitament a la senyora Bokova el seu compromís en aquest projecte.

Art Camp Andorra, aquesta iniciativa andorrana única, és una passarel·la d’esperança per a l’entesa i l’amistat entre els pobles gràcies a la trobada d’aquests artistes que treballen i creen junts per enviar un missatge de pau universal.

 

Hedva Ser

Padrina de l’Art Camp Andorra

Ambaixadora de bona voluntat de la UNESCO

Enviada especial de la diplomàcia cultural

Vuit anys després del primer intercanvi, l’Art Camp Andorra té el reconeixement indiscutible com a catalitzador de la cultura de pau mitjançant l’expressió artística. Artistes dels cinc continents del món s’instal·len a Ordino i, durant deu dies, hi treballen sobre els valors que promou la UNESCO.

El Comú d’Ordino, conjuntament amb altres organismes de casa nostra com la CNAU, el Govern d’Andorra, FEDA i la Fundació Bomosa, dona suport a aquesta iniciativa que fa possible que Andorra es converteixi en una autèntica ambaixadora de la diversitat cultural, com es demostra en el fet que, enguany, una selecció de treballs creats durant l’Art Camp Andorra hagin estat exposats a la seu de les Nacions Unides, a Nova York.

Com a cònsol major del Comú d’Ordino, vull fer públic el meu agraïment a tots els agents implicats que han sabut entendre la importància de promoure la cultura tot cercant ponts que serveixin per exportar, mitjançant les manifestacions artístiques, els valors intrínsecs de l’Art Camp Andorra: l’intercanvi, la convivència i la pau.

 

Josep Àngel Mortés

Cònsol major d’Ordino

L’Art Camp Andorra “Colors per al planeta” 2016 ha tornat a reunir a Ordino gairebé 30 artistes procedents de diversos països de tot el món. La trobada promoguda per la UNESCO es va emmarcar en la celebració del Decenni internacional de l’apropament de les cultures. La finalitat del projecte, que rau en la promoció de la cooperació i el diàleg per la pau entre cultures mitjançant el llenguatge artístic, ha estat, com cada any, un dels grans èxits d’aquesta celebració.

La UNESCO fomenta la diversitat i l’enriquiment cultural, impulsa la pau i desenvolupa l’educació i el coneixement. L’Art Camp Andorra, ha aconseguit ésser una referència d’Andorra a la UNESCO, ha creat i consolidat un punt de trobada d’artistes de tot el món, que lluita contra el racisme, la discriminació i la intolerància, i promou l’apropament i el diàleg per la pau entre els artistes.

Com en totes les edicions, FEDA ha obert les portes del seu Museu MW i del Camí hidroelèctric d’Engolasters als artistes participants, on s’ha compartit amb ells la història i les anècdotes del nostre país. Durant la visita s’ha volgut enriquir, impregnar i apropar la nostra cultura als assistents per poder ser font d’inspiració i estímul en les seves creacions durant la seva estada a l’Art Camp Andorra.

Un dels objectius de FEDA és poder contribuir en el desenvolupament econòmic, social i mediambiental del nostre país, i ajudar a construir un futur millor. FEDA treballa dia a dia per impulsar polítiques que contribueixin a construir un planeta més sostenible. Gràcies a aquestes iniciatives, estem més a prop d’aconseguir-ho.

Vull agrair a la UNESCO que ens hagi donat l’oportunitat de tornar a participar en aquesta experiència enriquidora, i felicitar el treball de tots els artistes participants per la qualitat de les obres que ens han deixat per a la nostra col·lecció.

 

Albert Moles

Director General de FEDA

“No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí” Mahatma Gandhi

En aquest moment tan delicat pel qual passa la humanitat, en què sembla que els conflictes, la gana i les grans migracions de persones, en comptes de recular, van en augment, he volgut començar amb aquestes sàvies paraules de Gandhi per parlar del que, en aquest cinquè Art Camp Andorra, va succeir.

La trobada d’artistes va funcionar com sempre molt bé! L’alquímia és va tornar a produir i vàrem saber com trobar un altre cop la pedra filosofal de l’harmonia, en què l’art és el camí per oblidar les diferències de raça, religió o origen geogràfic dels participants, una màxima de Nelson Mandela ho explica millor que tot el que jo pugui escriure:

“Si vols fer la pau amb el teu enemic has de treballar amb ell. Llavors es converteix en el teu company”.

Dies de convivència i treball conjunt, dies de parlar de la vida i compartir el millor del que ens fa únics en la nostra humanitat, dies de gaudir del sol d’Andorra i les seves muntanyes, dies en què aprendre dels nous companys era com trobar un tresor.

En aquestes cinc edicions de l’Art Camp Andorra “Colors per al planeta” Andorra ha estat privilegiada amb la visita de més de cent seixanta artistes de vuitanta nacionalitats diferents, que han enriquit el nostre patrimoni artístic amb les més de 500 obres que han creat durant la seva estada. Els treballs dels artistes s’han pogut veure a les principals seus de l’ONU a Nova York i Ginebra, a la seu de la UNESCO a París, al Consell d’Europa a Estrasburg, a la seu de l’OSCE a Viena i a altres ciutats europees com Lisboa, Porto, Venècia, Madrid i Tarragona.

Tot això no hauria estat possible sense la participació principal en el projecte de la UNESCO, el Govern d’Andorra, el Comú d’Ordino, FEDA i un grapat d’altres benefactors i col·laboradors, a qui transmeto el nostre agraïment.

Faust Campamà

Comissari de l’Art Camp

Artistes

ASMA ALDAKHIL

Aràbia Saudita

ROSEMARY AKANDE

Nigèria

MARGARIDA ANDRADE

Portugal

LOURDES ARCHUNDIA

Mèxic

NADIA BATOOL

Pakistan

JAQUELINE BRITO JORGE

Cuba

RAQUEL GÓMEZ CÓLLIGA

Espanya

AURELIA GRATZER

Àustria

DORJI GYELTSHEN 

Bhutan

ARTHUR HOVHANNISYAN

Armènia

TOMOYO IHAYA

Canadà

MYKOLÉ JENCIENE 

Lituània

CHRISTINA KASAPA

Grècia

MATILDA KOZERA

Polònia

TERESITA MARTÍNEZ

Argentina

GEMMA PIERA

Andorra

JELENA REMETIN

Croàcia

SAMIR SALAHOV

Azerbaidjan

ANNYA SAND

Kazakhstan

ADRIAN SCICLUNA

Malta

WALID SYARTHOWI

Indonèsia

PAULA SZPINDA

Luxemburg

AHMED TALAL BIGGIE

Egipte

HANDO TAMM

Estònia

YANA VOITSIK

Bielorússia

REEM YASSOUF

Síria

MALINE YIM

Cambodja

JUAN CARLOS ZEBALLOS

Perú

HANG ZHOU

Xina

Edició 2016

El catàleg de l’edició 2016 amb tota la informació.
MÉS OBRES I ARTISTES

Altres edicions Art Camp

ART CAMP 2008

ART CAMP 2010

ART CAMP 2012

ART CAMP 2014

ART CAMP 2016

ART CAMP 2018

Pin It on Pinterest

Share This