ARTCAMP ANDORRA

Edició 2021

  

ART CAMP ANDORRA Colors pel planeta és una trobada d’artistes pintors que existeix des del 2008 i té lloc a Ordino, Andorra, cada dos anys. Pretén facilitar, mitjançant l’art, l’intercanvi de valors que la UNESCO fa universals al voltant de la cultura i de la pau. Des de la seva creació ha reunit prop de 150 artistes de tots els continents i ha contribuït a la creació d’unes 500 obres originals, algunes de les quals han pogut formar part de les exposicions itinerants que han permès donar a conèixer l’expressió artística dels participants a llocs emblemàtics com la seu de la UNESCO a París, el Consell d’Europa a Estrasburg, l’OSCE a Viena, l’oficina de la UNESCO a Venècia en el marc de la biennal o a la seu de les Nacions Unides a Nova York, així com a la majoria de les ambaixades d’Andorra.

L’ArtCamp Andorra torna a evidenciar que una cultura de pau és possible amb l’expressió artística com a llenguatge. Vint-i-quatre participants provinents de vint-i-un països diferents, inclòs Andorra, han treballat, han compartit i s’han inspirat a casa nostra, en una nova edició de la trobada internacional d’artistes. Gràcies a la confiança de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, som els amfitrions d’aquest intercanvi cultural entre artistes que promou valors de pau.

Els artistes de l’ArtCamp Andorra provenen de geografies llunyanes i aprofiten la seva estada per mostrar-nos l’essència dels seus països d’origen, a la vegada que descobreixen el patrimoni, la llengua i la cultura de les valls d’Andorra a través del paisatge i la natura d’Ordino. Un intercanvi valuós i enriquidor que ens permet tenir una mirada més àmplia per afrontar els nous reptes d’un món global.

El compromís de FEDA i la implicació de les institucions, els ministeris d’Afers Exteriors, i de Cultura i Esports del Govern d’Andorra, més tots els comuns, han fet créixer l’esdeveniment i en garanteixen la continuïtat. La suma de tots ha permès enguany obtenir un reconeixement més ampli de l’esdeveniment i amplificar el seu ressò.

Cònsol major d’Ordino

Una altra edició de l’ArtCamp Andorra, “Colors per al Planeta”, la setena, i que es clou carregada de simbolisme doncs el set és una xifra que té un simbolisme màgic en pràcticament totes les cultures del planeta, com set són també els colors de l’arc de Sant Martí. Una edició que ha vingut amb un any de retard, perquè un virus cruel, que ningú ni esperava ni volia, va arribar per aturar-ho tot, fent-nos adonar de la fragilitat de la nostra condició humana. Per si no n’hi havia prou amb els reptes que el segle XXI ens posa al davant, ens vàrem trobar enfrontats a aquest nou hàndicap per a la humanitat. Per poder tirar endavant aquest setena edició de l’ArtCamp Andorra s’han hagut de posar en pràctica totes les mesures de seguretat recomanades per les autoritats, tant pel que fa als desplaçaments dels artistes com per l’adequació dels espais de convivència i treball i, per suposat, amb l’autoresponsabilitat dels mateixos participants. Ha estat un ArtCamp Andorra atípic, respectant distàncies de seguretat, amb mascaretes i tot el sentit comú que hem aportat tots i cadascun de nosaltres.

Salvades totes aquestes dificultats i un cop reunits tots els artistes, s’ha tornat a produir la màgia quan un grup tan heterogeni de persones, vingudes d’arreu del món, han posat en pràctica l’intercanvi de cultures i els sabers artístics de cadascun, sumat a l’entorn d’Ordino i dels indrets on s’allotjaven, han creat un plató idoni en què la naturalesa i el bon temps van inspirar els artistes per a la realització de la formidable col·lecció d’obres creades durant els dies de convivència, en els tallers preparats en ocasió d’aquesta setena trobada.

Com canta Elvis Presley a Pocketful of Rainbows, els artistes també portem sempre a la butxaca un arc de Sant Martí, amb els set colors preparats per pintar un món millor. Són colors d’esperança, que oferim als dirigents del nostre món perquè donin color a un futur esperançador.

Ja per acabar, vull agrair totes les persones i institucions que, amb la seva col·laboració, han fet possible aquesta setena edició de l’ArtCamp Andorra, “Colors per al Planeta”.

La setena edició de l’ArtCamp Andorra “Colors per al Planeta”, ha tingut un significat especial en molts sentits. Per a FEDA ha estat un plaer poder participar un cop més, com fem des de l’any 2012, en aquest esdeveniment que uneix artistes de tants països diferents i aprofitar l’ocasió per situar al centre de la reflexió artística una temàtica cabdal per a FEDA, que és la sostenibilitat.

Sota el lema “La diplomàcia cultural i les energies sostenibles”, els artistes han dedicat una de les seves creacions a la temàtica de les energies renovables. Una creació que van fer al voltant del llac d’Engolasters i després de visitar el MW Museu de l’Electricitat. Per a FEDA, és una oportunitat de compartir i captar les sensibilitats de persones d’arreu del món i una oportunitat, també, de sensibilitzar els espectadors envers la sostenibilitat. Volem aprofitar per recordar els esforços que fa la nostra entitat per impulsar projectes amb la finalitat de reduir les emissions de CO2 i de lluitar contra el canvi climàtic.

Aquesta edició, a més, ha estat especial també perquè arriba després d’un any convuls de pandèmia. I ho aconsegueix, tot i els obstacles derivats de les mesures de protecció. Ha estat una oportunitat de retrobament que hem desitjat amb moltes ganes i que no ha decebut ningú.

Gràcies a la CNAU, als organitzadors i a les institucions que donen suport a aquest esdeveniment, la iniciativa ArtCamp Andorra ha estat enguany encara més especial. Espero que la publicació aconsegueixi transmetre aquesta sensació i que tots gaudiu de les obres creades.

Ha estat novament un plaer compartir enguany aquest entorn excepcional de la parròquia d’Ordino, envoltada de les seves muntanyes i d’aquella bellesa inspiradora de la pau. I més encara avui dia, després d’haver travessat un any de pandèmia que ens va enganxar per sorpresa, ha estat molt enriquidor poder retrobar-nos per celebrar una nova edició de l’ArtCamp Andorra.

ArtCamp Andorra és una iniciativa única, de la qual em sento molt honorada de ser la padrina des de l’edició del 2012. ArtCamp Andorra significa un autèntic laboratori per la pau, una passarel·la d’esperança per a l’enteniment i l’amistat entre els pobles. No són les paraules que reuneixen els artistes provinents dels cinc continents, sinó el resultat de la seva gestualitat artística i el treball en comú que ens guia cap a un nou llenguatge d’esperança. Aquesta és una ocasió única, real, mitjançant l’art i per l’art, que permet teixir vincles de comprensió, de respecte i d’acord. Els artistes que treballen a un mateix lloc s’aprecien, s’estimen, compartexien i creen plegats, per obrir i traçar així el camí cap a la pau. Els fruits d’aquesta estada i dels encontres conclouen amb exposicions excepcionals en indrets prestigiosos, i aporten així una visibilitat a aquesta empresa al servei de la pau, com el Consell d’Europa a Estrasburg, la seu de la UNESCO a París, la seu de Nacions Unides a Ginebra i a Nova York el 2016, i el març de 2018 en ocasió de la setmana “Women Artists creative energy for Peace” també a Nacions Unides. Els artistes, a través de les seves obres, teixeixen vincles per la pau.

La vostra presència i la nostra trobada tenen un significat molt important, en especial en aquests moments tan complicats de la nostra existència, on vivim envoltats de conflictes i sofriment. La UNESCO reuneix els pobles i la seva gent. Una pau duradora ens ha de dur a la comprensió entre els pobles, en el respecte de la dignitat i dels drets humans. Això significa que el diàleg intercultural és un pont indestructible per a la pau. Totes les nacions i totes les cultures són diferents, però cap no és suficient per ella mateixa. És precisament aquesta diferència la que converteix el nostre món en un element tan ric i únic.

Per finalitzar, voldria agrair de tot cor la Universitat d’Andorra i als ministeris d’Afers Exteriors i de Cultura i Esports d’Andorra per la seva amable col·laboració en aconseguir que l’ArtCamp Andorra sigui un element important en l’educació i la diplomàcia cultural. L’edició d’aquest any d’ArtCamp Andorra ha marcat un punt d’inflexió amb la primera conferència sobre les noves perspectives que l’art pot aportar a la diplomàcia cultural. Es tracta d’un pas important, i des d’aquí llenço un repte de compromís per tal que creem forts vincles entre nacions i pobles.

Novament aquí, a Ordino, amb una setena edició del projecte ArtCamp Andorra. Concebut als seus inicis com a esdeveniment bianual, des de 2008 el seu objectiu ha consistit a obrir nous discursos i ajudar a apropar i orientar la política cultural i la diplomàcia. La finalitat d’aquesta iniciativa, portada a terme per la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO, era no només crear un aparador d’obres d’art originals i autènticament creatives, sinó també copsar i reforçar els principals valors adoptats per la UNESCO, en particular els ideals de desenvolupament sostenible, la pau, la protecció i la promoció de la diversitat de les expressions culturals i de la diplomàcia també cultural. El projecte inicial ha anat evolucionant amb cadascuna de les edicions, sobre la base dels èxits aconseguits, i, per l’excepcionalitat de les seves realitzacions, es va ampliar fins a incloure un projecte semblant a Malta l’any 2015.

L’any 2020, els artistes de l’ArtCamp Andorra van participar al moviment ResiliArt, Artistes i creativitat més enllà de la crisi, una proposta de la UNESCO a partir de missatges en vídeo enviats des d’arreu del món. «En aquests temps d’inestabilitat i incertesa, hem de mirar enrere i fixar-nos en les coses que ens uneixen, les coses que ens mostren el món en totes les seves variacions. I per això, ens calen artistes». Aquestes van ser les emotives paraules del missatge de la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, en ocasió de la posada en marxa del moviment artístic mundial ResiliArt, el 15 d’abril de 2020, Dia Mundial de l’Art.

Aquesta edició ha suposat una experiència exitosa i enriquidora per a tots els participants, i espero que sabreu apreciar les creacions que es presenten en aquest catàleg. Ha estat així mateix una ocasió per organitzar una taula rodona internacional per la diplomàcia cultural, en col·laboració amb la Universitat d’Andorra, amb participants de renom i la participació especial d’Audrey Azoulay, directora general de la UNESCO, així com de l’exdirector de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza.

ArtCamp Andorra “Colors per al Planeta”, ha estat novament apadrinat per Hedva Ser, ambaixadora de bona voluntat de la UNESCO per a la diplomàcia cultural i, així mateix, padrina d’aquest projecte. El seu paper en el suport i la promoció de l’ArtCamp a través del món és fonamental i d’excepció.

Mentre que cada cop sembla més evident la trista polarització entre les nacions i la cultura, el projecte ArtCamp té com a objecte impulsar un diàleg constructiu i reforçar encara més el respecte i la comprensió entre les cultures. Per aquells que hagin tingut la sort de veure’s implicats en les múltiples característiques memorables i positives d’aquest esdeveniment a Andorra, no hi ha cap dubte que es tracta d’una plataforma eficaç per promoure la diversitat cultural així com les llibertats fonamentals.

Malgrat els reptes als quals es veurà indubtablement enfrontada la comunitat mundial en els propers anys, estic, ara més que mai, convençut que les futures edicions de l’ArtCamp Andorra inspiraran un major nombre de participants a transmetre les seves inoblidables experiències de transformació que han compartit al llarg de cada projecte, i animaran els nous participants a preparar-se de cara a la propera edició.

Com ha manifestat Irina Bokova, exdirectora general de la UNESCO, en referència a l’ArtCamp, “Es tracta d’un mitjà molt concret i accessible d’alimentar i educar les joves generacions en competències i en diàleg intercultural. L’art té el poder de parlar als cors de les persones, sense distincions per raó d’origen, llengua, sexe o creences”.

Artistes

ELLA AMITAY SADOVSKY

Israel

ALEEM DAD KHAN

Pakistan

MARIA SIDLJAREVITS

Estònia

MARIA BARRIO

Xile

HANIKO

Hongria

SEBASTIÁN BOESMI

Paraguai

FRANK HANTAN

Benin

FATIMA MOHAMMED

Qatar

ASMAR NARIMANBEKOVA

Azerbaidjan

YASEMIN KELTEK

Turquia

MELITA SOROLA STANIČIĆ

Croàcia

KATSIARYNA HOVEN

Bielorússia

SOULEYMANE OUOLOGUEM

Mali

IRINI TATAKI

Grècia

ANTHONY VELLA

Malta

RAED BAWAYAH

Palestina

MARCELO DÍAZ GARCÍA

Espanya

ERIC GARNIER

França

MIREIA TARRÉS

Andorra

ALICIA LUÑO

Andorra

ZHIHONG ZHENG

Xina

ARNAU SÁNCHEZ

Andorra

Edició 2021

El catàleg de l’edició 2021 amb tota la informació.
MÉS OBRES I ARTISTES

Altres edicions Art Camp

ART CAMP 2008

ART CAMP 2010

ART CAMP 2012

ART CAMP 2014

ART CAMP 2016

ART CAMP 2018

Pin It on Pinterest

Share This