ARTCAMP ANDORRA

Edició 2014

Art Camp Colors pel planeta és una trobada d’artistes pintors que existeix des del 2008 i té lloc a Ordino, Andorra, cada dos anys.
Pretén facilitar, mitjançant l’art, l’intercanvi de valors que la UNESCO fa universals al voltant de la cultura i de la pau. Des de la seva creació ha reunit prop de 150 artistes de tots els continents i ha contribuït a la creació d’unes 500 obres originals, algunes de les quals han pogut formar part de les exposicions itinerants, que han permès donar a conèixer l’expressió artística dels participants a llocs emblemàtics com la seu de la Unesco
a París, el Consell d’Europa a Estrasburg, l’OSCE a Viena o l’Oficina de la UNESCO a Venècia en el marc de la Biennal, així com a la majoria de les ambaixades d’Andorra.

Receptor i emissor, l’artista que va participar a l’ArtCamp del 2014 s’hi instal·là per treballar en solitari en un taller compartit. Espai, idees, material, visions subjectives que sumaven vides i experiències de tots els continents. En aquest taller van aflorar genealogies, biografies, memòries i referències de cadascú. Al llarg de l’execució de les obres, els artistes anaven produint l’energia que havia de fer fluir el seu paper creatiu dins de la societat. Una dècada per a l’aproximació de la diversitat de cultures. Amb insistència, la Unesco defineix els marcs per perseverar en la idea d’un món en què educació i cultura esdevinguin les prioritats per a l’entesa. Quin sentit tenen aquestes paraules en un taller d’artistes de tot arreu del món i de mil vivències? Art Camp és un espai de preguntes, per crear interrogants, per plantejar dilemes des de la perspectiva que dóna la pintura en teles de 60 x 70 cm. Una superfície reduïda, és cert, però un material càlid que exigeix una focalització específica. La visita de la directora general de la Unesco, Irina Bokova, fou un esdeveniment major que va permetre mostrar, en una visita institucional, el més alt reconeixement del projecte i del treball dels artistes participants, de totes les edicions que constitueixen la base per seguir la trajectòria de l’Art Camp, en constant renovació dels seus elements essencials, que són els que conviden a aprofundir en la creació artística.

Sense cap mena de dubte, el llenguatge universal que entenen millor tots els humans és l’art. “Colors per al Planeta” és un exemple clar del que pot fer un grup de persones de races, cultures i religions diferents, procedents dels quatre punts cardinals, en un exercici pràctic de respecte i de convivència. Sota els auspicis de la UNESCO, el Govern d’Andorra, el Comú d’Ordino i la societat filantròpica Bomosa, els trenta-sis artistes reunits al poble d’Ordino van treballar en espais comuns, compartint tècniques i punts de vista sobre l’art i la vida als països respectius. Aquests dies de convivència ens van deixar una gran col·lecció d’obres que il·lustren la riquesa de la diversitat cultural i la possibilitat d’entesa i de diàleg entre persones d’origen diferent.

Hedva Ser, la padrina de l’Art Camp, va anar novament més enllà i en l’edició del 2014 va presentar l’Arbre de la Pau, una obra de bronze que la mateixa directora general va inaugurar, que assenyala que la pau, objectiu principal de la Unesco, es pot aconseguir, alhora que recorda el privilegi d’Andorra, que ha sabut preservar-la al llarg dels segles.

Dos conferenciants de primera línia, Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i expert en conflictes internacionals, i de Josep Dallerès, antic ambaixador i representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa, síndic general i amb llarga trajectòria política. Tots dos van arribar a la conclusió compartida amb els artistes i amics de l’Art Camp: si no hi ha voluntat política, la solució als conflictes queda molt lluny. Art Camp, a Ordino, Andorra, demostra tant que la voluntat política hi és per continuar amb el projecte, com que les persones que hi participen tenen la capacitat i saben com exposar les seves idees, para contribuir a construir i mantenir la pau. És, al cap i a la fi, un projecte de la Unesco.

 

Elisenda Vives

Presidenta de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO

Un any més, he tingut el plaer de participar en l’Art Camp com a padrina. Aportar la meva col·laboració i el meu suport en aquesta iniciativa única que representa l’Art Camp, passarel·la d’esperança per l’entesa i l’amistat entre pobles, és per a mi una prioritat.

El treball comú d’aquests artistes provinents dels 5 continents és el més bonic i noble dels missatges de pau. Els dono les gràcies pel seu talent, els seus somriures i la seva fe en la pau del demà.

 

Hedva Ser

Padrina de l’Art Camp i artista de la UNESCO per la Pau

Un any més, l’Art Camp ha fet realitat el diàleg entre cultures diferents, llunyanes i sovint oposades a Ordino com a punt de trobada.

El treball dels artistes vinguts de trenta nacionalitats diferents han tornat a trobar la inspiració a casa nostra.

La visita d’Irina Bokova, directora general de la Unesco, ha fet públic el reconeixement que mereix aquesta trobada internacional d’artistes, apadrinada per l’escultora Hedva Ser, autora de l’Arbre de la Pau, una nova escultura que quedarà integrada al poble d’Ordino com a símbol d’unió entre cultures i testimoni del treball fet.

El Comú d’Ordino vol agrair la confiança que rep de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO per l’organització d’un esdeveniment cultural que promou valors mediambientals i socials a través del llenguatge artístic.

 

Bonaventura Espot

Cònsol major d’Ordino

Per segona vegada, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) dóna suport a la trobada internacional d’artistes Art Camp 2014 organitzada per la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO. És un suport actiu, amb la programació de visites al Museu MW i al camí d’Engolasters, i també a les instal·lacions tècniques de la central hidroelèctrica, on es comparteix amb els artistes dels diferents països tant la història d’Andorra com els coneixements sobre el teixit industrial i econòmic i els coneixements científics.

Hem volgut ser una font d’inspiració per als artistes que han participat a l’Art Camp 2014, però sobretot mostrar directament com un país petit resol grans problemes, sovint de manera més entenedora i propera que en altres llocs.

La Unesco promou la pau, la diversitat cultural, l’educació i el coneixement i el taller de l’Art Camp ha aconseguit ésser una referència d’Andorra a la Unesco. Els artistes han deixat a Andorra les obres que recull aquest llibre, i que il·lustren aquests valors. Fem conèixer la col·lecció de FEDA tant a Andorra com a fora amb la Comissió Nacional per a la Unesco i, indirectament, ens fem ressò dels valors que compartim amb ella.

FEDA vol aconseguir elevats nivells d’eficàcia en la seva activitat. Així, ha de ser capaç de contribuir al desenvolupament social, econòmic i mediambiental, i aplicar les millors pràctiques en totes les seves activitats. Volem contribuir, dins de les nostres possibilitats, a desenvolupar les polítiques necessàries per obtenir un futur sostenible per a Andorra. Estem convençuts que projectes com Art Camp ajuden a crear i projectar-nos cap a aquesta sostenibilitat. Vull agrair a la UNESCO que ens hagi donat l’oportunitat de participar en l’Art Camp 2014 i felicitar tots els artistes participants per la qualitat de les obres que ens han deixat.

 

Albert Moles

Director General de FEDA

“La pau comença amb un somriure”. Teresa de Calcuta

Vivim en un món que està inequívocament abocat al canvi, un canvi necessari en la nostra relació amb el medi ambient, un canvi que obligatòriament passa per eradicar la pobresa i la fam, un camí que només pot portar a implementar la pau. Després de quatre edicions de l’Art Camp, que és un “experiment” que reuneix un grup tan heterogeni de persones, l’experiència ens diu que la pau és possible. Paraules com: col·laboració, tolerància, empatia, compartir, convivència…, són posades en pràctica cada dia.

Van ser dies de treball artístic intens i jornades de diàleg intercultural, en les quals els participants ens van portar mostres de la seva cultura, del folklore, la gastronomia i un munt de coneixements diversos dels seus diferents llocs de procedència. En un àmbit de convivència com aquest, vam proposar als artistes diverses activitats per ampliar el seu coneixement sobre Andorra: excursions, visites culturals, teatre i altres representacions de la cultura andorrana. Una altra de les activitats feta pels participants anava destinada a pal·liar els efectes del CO2 provocat pel seu viatge fins a Andorra. Denominada “Arbres per al planeta”, es va dur a terme conjuntament amb els infants d’Ordino.

Els artistes i els nens van dibuixar arbres que posteriorment es van materialitzar plantant arbres d’espècies autòctones.

La trobada d’artistes ens ha deixat una nova col·lecció d‘obres d‘art, una mostra del bon saber de cadascun d‘ells i del seu lloc de procedència. Aquestes obres passen a formar part del patrimoni cultural andorrà, juntament amb les obres de les tres edicions anteriors.

El meu sincer agraïment a totes les persones, empreses i institucions que, amb la seva ajuda, han fet possible aquesta quarta edició de l’Art Camp Colors per al Planeta.

 

Faust Campamà

Comissari de l’Art Camp

Artistes

SAMI AL-SIYABI

Oman

AMADALBIN ALTAYEB

Palestina

MICHELLE BOYLE

Irlanda

EFRAIN DAVID CAMAVILCA

Perú

LLUÏSA CASAS

Andorra

FARHAD FARZALIYEV

Azerbaidjan

JEFFRY FEEGER

Papua Nova Guinea

CARLOS GUZMÁN

Cuba

DJAHIDA HOUADEF 

Algèria

MARTHA HRAOUI

Liban

AGNÉ JURSYTE

Lituània

TATSIANA KARPACHOVA 

Bielorrússia

AHMED KESHTA

Egipte

POONAM MALPANI

Índia

KTURA MANOR 

Israel

LAZZATE MARALBAYEVA

Kazakhstan

MARIE MARIE-MAI

Seychelles

MICHAEL MASSARO 

Estats Units d’Amèrica

DANIEL RANKADI MOSAKO

Sud-Àfrica

ASHLY NANDONG

Malàisia

JOSEPH EDDIE PIERRE

Haití

VOLODIA POPOV-MASSIAGUINE

Rússia

JANE REMM

Estònia

JUDIT RODRIGO

Andorra

MARIGOLD SANTOS

Canadà

ARSHAK SARKISSIAN

Armènia

THEA TINI

San Marino

REI URABE

Japó

DORJI WANGCHUK

Bhutan

ZUZA ZIOLKOWSKA

Polònia

Edició 2014

El catàleg de l’edició 2014 amb tota la informació.
MÉS OBRES I ARTISTES

Altres edicions Art Camp

ART CAMP 2008

ART CAMP 2010

ART CAMP 2012

ART CAMP 2014

ART CAMP 2016

ART CAMP 2018

Pin It on Pinterest

Share This