ARTCAMP ANDORRA

Edició 2010

Iniciat el 2008 per afavorir l’intercanvi d’experiències entre artistes de cultures diferents, l’Art Camp 2010 presenta una selecció d’obres elaborades a Andorra per un grup d’artistes de tot el món.

Les creacions que exposem són el resultat d’aquesta experiència extraordinària, que ens va deixar obres de molta qualitat i tot un seguit de vivències que han quedat gravades en la memòria dels artistes i de la gent del país.

Les mostrem amb orgull perquè estem convençuts que la inversió més sàvia és posar l’art al cor del desenvolupament i que la cultura és el veritable camí per a la convivència i la pau entre tots els pobles del planeta.

La sensació que queda després de passar per aquest segon Art Camp “Colors per al Planeta” és que la convivència pacífica entre humans és “possible”. En el transcurs dels 10 dies que ha durat la segona experiència artística a Ordino, els artistes que han vingut de tot el planeta han posat a la pràctica de manera espontània l’apropament de les cultures que la Unesco proclama als pobles de la Terra per a aquest 2010. Tant de bo es pogués exportar als encarregats de gestionar el destí de la humanitat tot el cúmul d’experiències viscudes per un grup tan heterogeni de persones.

Dies en què s’ha compartit el millor de cadascú i de cada lloc de procedència dels artistes, en què la creació artística era el fil conductor d’un llenguatge universal on el color, l’idioma o la religió del company eren un valor afegit a la qualitat humana i artística del seu treball. Hem conviscut i hem après tantes coses noves dels altres que necessitaré força temps per pair una experiència tan enriquidora i tan esperançadora de cara a un futur millor per a tothom.

Els artistes procedents dels cinc continents van convertir la nostra petita Andorra en una espècie de parlament mundial de bona voluntat i harmonia on no hi havia lloc per a les diferències..

 L’Art Camp ha estat un taller obert on la pràctica de l’art no ha estat l’única disciplina que els artistes han desenvolupat, sinó que també han treballat un altre art tan subtil com la tolerància: s’ha posat en pràctica, dia a dia, una tasca compartida per tots els participants i tots els que ens van visitar i van participar de l’experiència de la trobada amb nosaltres.

El treball dut a terme pels artistes durant els dies de l’aplec restarà testimoni, des d’ara, de tot el que va passar a Ordino. Les obres repartides en tres col·leccions romandran al nostre país per enriquir la nostra cultura i el patrimoni artístic andorrà.

Vull agrair a totes les persones i les institucions l’esforç que han fet per fer possible aquesta segona edició de Colors per al Planeta, especialment a la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, al Govern d’Andorra, al Comú d’Ordino i a la Societat Filantròpica Bomosa.

Quan, l’estiu del 2008, la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco va organitzar el primer Art Camp, comptava amb la il·lusió d’un projecte nou per al país, engrescador i il·lusionant. El resultat d’aquella experiència es pot seguir encara avui en l’estela lluminosa que va deixar: tres col·leccions de pintures que han voltat per diversos països; el conjunt escultòric Arbres del Planeta, que dóna la benvinguda als que s’apropen a la parròquia d’Ordino, i un bagul ple de vivències, d’intercanvis i de records d’aquells quinze dies de treball a la vall d’Ordino. Un bagatge més difícil de veure, però no menys valuós. 

Se’ns presentava, doncs, un repte gens fàcil a l’hora d’organitzar el segon Art Camp. Una segona edició que havia de significar també la consolidació de l’experiència. Afortunadament, comptàvem de nou amb el suport del Govern d’Andorra, del Comú d’Ordino i de la societat filantròpica Bomosa. Teníem també l’experiència inestimable de l’artista andorrà Faust Campamà que, més enllà d’assumir la tasca de comissari artístic, s’ha anat convertint en l’ànima de l’Art Camp. Comptàvem també amb el marc de l’Any de l’apropament de les cultures, declarat per la Unesco per al 2010, que conferia un veritable sentit a l’experiència.

Quan parlem d’apropament, de proximitat de les cultures en el món actual, no podem evitar que ens vingui a la ment la paradoxa immensa entre la complaença amb què es mouen els diners d’un lloc a l’altre i les dificultats que tenen algunes persones per desplaçar-se i per transmetre el seu pensament. Hi ha un contrast dolorós i fragant entre la facilitat amb què avui dia, en aquest món aparentment tan globalitzat, circulen els capitals per les autopistes financeres o es difonen les notícies i les pors interessades per les avingudes de la informació i, en contrapartida, les mil barreres que troben moltes persones i idees per traspassar fronteres més o menys visibles (a alguns dels participants en aquest segon Art Camp no els va resultar gens fàcil arribar fins a Ordino). Vivim en un món que es presenta més obert i interrelacionat que en cap altre moment de la història i que, no obstant això, ignora o amaga realitats, tergiversa informacions amb una impunitat total i uniforma pensaments i cultures. Quina paradoxa!

Convertir la petita vall d’Ordino i el conjunt d’Andorra en un veritable microcosmos de llibertat i de proximitat de les cultures era, doncs, l’objectiu que ens vam marcar quan vam convocar els artistes per participar en aquest segon Art Camp. Hem d’agrair la participació de les Comissions Nacionals de la Unesco, que ens van ajudar a seleccionar els artistes més motivats per assolir aquest objectiu.

Creiem que ho hem aconseguit. La qualitat artística i humana dels participants ens ha fet superar les expectatives marcades. L’estela de l’Art Camp 2010 és més multicolor, amb més participació de països, i més intensa. Les produccions són de molt valor artístic i les experiències han quedat gravades en la memòria de tots els participants i de la gent d’Andorra.

Ho volem mostrar i fer arribar arreu amb orgull, perquè estem segurs que aquest és el veritable camí per a la convivència i la pau.

Comissió Nacional Andorrana per la Unesco

El 2010 hem repetit l’experiència i ha resultat tant o més enriquidora que l’anterior. La celebració del 2n Art Camp ha permès reunir ambaixadors artístics dels cinc continents, 41 participants provinents de 28 països diferents que han estat instal·lats a casa nostra del 18 al 28 de juliol amb un objectiu comú proposat per la Unesco: treballar per l’apropament de les cultures.

Més enllà del fet artístic, l’Art Camp intercanvia diàleg, costums i tradicions, i representa una oportunitat per fer créixer el nostre poble. Tot un repte social, cultural i humà, en el qual ens sentim orgullosos d’haver participat des del Comú d’Ordino.

Bonaventura Espot

Cònsol major d’Ordino

Artistes

AURNAUD PEREZ

Andorra

No fa falta apropar cultures quan totes tenen el mateix fons inconscient.

SARA VALLS

Andorra

L’apropament de les cultures el visc amb l’experència de l’Art Camp.

FAUST CAMPAMÀ

Andorra

L’Art Camp és un motiu per a l’esperança.

MARTA TARRÉS CODINA

Andorra

Participar a l’Art Camp és com tenir “Profes” d’arreu del món.

ANITRA BERZINA

Letónia

Som tots tan diferents. I l’Art Camp ens ajuda a conèixer totes aquestes altre cultures.

MANGASHINU FRANK ARRONI NTALUMA 

Mozambic

Hem de gaudir de la companyia de tots nosaltres, promocionar el nostre Art i dialogar per promoure la pau al món.

MAITE LUQUE

Andorra

Estic content (si és femení: Contenta) de ser en aquesta comunitat i aquesta gran família. Espero que els artistes que han participat a l’Art Camp es tornin a retrobar alguna vegada en el futur.

ESTER ARMENGOL

Andorra

A nivell artístic és una experiencia molt positiva i enriquidora, i que et fa conèixer no només gent diferent sinó maneres de treballar molt variades.

ARTUR BOZEM 

Alemania

La barreja de cultures garanteix el futur de la humanitat.

SABRINA HORAK

Austria

L’Art és energia.

ACHILLE ZOUNGRANA

Burkina Faso

Aquesta confrontació amb altres artistes ens permet millor inspirar-nos els uns amb els altres. Aquí és sincer, és un esperit obert.

FRANCES BELLE PARKER 

Austràlia

Ha estat fantàstic estar envoltat d’artistes d’arreu del món i tenir l’Art com a vincle comú.

SAMA

Burkina Faso

En un temps reduït hem fet un gran viatge, tinc la impressió d’haver estat a Portugal, a Filipines… El fet de conèixer aquests artistes fa que em senti com si hagués estat a casa seva. Aquí no hi ha fronteres. Aquest contacte és una granemulació.

ARIÉ MANDELBAUM

Bèlgica

Aquesta trobada m’ha fet reflexionar sobre la meva naturalesa amb la confrontació amb les cultures dels altres.

FABIZIO ARRIETA 

Costa Rica

LArt esborra fronteres i em mostra el camí cap a l’altre.

KONG VOLLAK

Cambodja

L’Art Camp és la manera de portar artistes d’arreu del món a trobar-se. L’Art Camp ha estat quelcom d’especial per a mi per conèixer, aprendre, buscar i trobar l’experència d’altres artistes.

JOSÉ MARIA BARRETO

Cabo Verde

Estic molt emocionat de ser aquí i compartir amb 35 altres artistes aquesta experiència única de barreja de cultura.

MARGARIDA VUL 

Estònia

L’Art Camp andorrà és quan ningú desitja tornar a casa. 

 

MARIA-KRISTINA ULAS

Estònia

Per mi les lletres representen diferents significats i totes les personalitats presents aquí, em donen una idea de l’ànima del món.

MAÏS

España

La diversitat ens apropa a l’essència de les persones.

JOAN PANISELLO 

España

L’home aixeca fàcilment murs i fronteres degut a les llengües, les religions, el color de la pell… El llenguatge universal de l’art trenca barreres i agermana cultures. 

 

VICTOR RAUL ISIDRO

Filipinas

Després de 40 anys de treball a Filipines he vingut aquí i he descobert el treball d’altres artistes amb moltes similituds. L’Andorra Art Camp és la fusió d’idees artístiques.

ALFREDO PEREZ

Filipinas

Per a mi és un honor ser aquí i conèixer grans artístes de diferents països.

PATRICK CAUVIN 

Haiti

L’Art Camp és per a mi el compartir, el coneixement d’altre cultures, la fraternitat entre els artistes. Malgrat les nostres diferències el món viu en harmonia a Andorra.

 

MARC HARROLD

França

La meva pintura és un espai on cadascú explica la seva pròpia història.

KIMANI BACKFORD

Jamaica

La idea d’utilitzar l’art com a mitjà de comunicació és revolucionària.

ARIS PRABAWA 

Indonèsia

Estic content de ser en aquesta comunitat i aquesta gran família. Espero que els artistes que han participat a l’Art Camp es tornin a retrobar en un futur.

 

MAHA AL-ARFAJ

Kwait

L’Art Camp és per a mi una gran oportunitat. El treball internacional que han fet aquests artistes d’arreu del món requereix una exposició internacional.

LEVA SKAURONE

Lituània

És el primer cop que participo en un Art Camp que sento que té una dimensió no només europea sinó mundial. Això m’inspira.

BÁRBARA ASSIS PACHECO

Portugal

He treballat el tema de l’unicorn que pot ser vist com una metàfora de l’apropament de les cultures per la via que vehicula un mite. 

 

SIDI MOHAMED OULD AHMEDOU YAHYA

Mauritania

L’Art Camp és la millor solució per descobrir l’ànima de l’altre, la seva cultura, el seu país i acceptar-lo tal com és.

MAJA DJOKIC-MIHAJOVIC

Sérbia

A l’Art Camp em sento com a casa.

LORIE TALPOS

Rumania

L’Art Camp ha estat un intercanvi de cultura i amistats. Va ser com veure el món sencer en uns dies. 

LINA AYBAR

R. Dominicana

La importància de l’Art Camp és la convivència, ja que en treballar tots junts l’obra està carregada de l’energia de grup i es converteix en una obra col·lectiva. Aquí ens emportem amb nosaltres un trosset de cadascú i això ens fa comprendre millor les diferències culturals.

EVELINE TRINA FANCHETT

Seychelles

Jo treballo en la representació de la natura, que és un tema universal. Nosaltres venim d’arreu de món i amb l’art ens entenem els uns amb els altres.

Edició 2010

El catàleg de l’edició 2010 amb tota la informació.
MÉS OBRES I ARTISTES

Altres edicions Art Camp

ART CAMP 2010

ART CAMP 2012

ART CAMP 2014

ART CAMP 2016

ART CAMP 2018

Pin It on Pinterest

Share This