ARTCAMP ANDORRA
Edició 2014
Art Camp Colors pel planeta és una trobada d’artistes pintors que existeix des del 2008 i té lloc a Ordino, Andorra, cada dos anys.
Pretén facilitar, mitjançant l’art, l’intercanvi de valors que la UNESCO fa universals al voltant de la cultura i de la pau. Des de la seva creació ha reunit prop de 150 artistes de tots els continents i ha contribuït a la creació d’unes 500 obres originals, algunes de les quals han pogut formar part de les exposicions itinerants, que han permès donar a conèixer l’expressió artística dels participants a llocs emblemàtics com la seu de la Unesco
a París, el Consell d’Europa a Estrasburg, l’OSCE a Viena o l’Oficina de la UNESCO a Venècia en el marc de la Biennal, així com a la majoria de les ambaixades d’Andorra.
Receptor i emissor, l’artista que va participar a l’ArtCamp del 2014 s’hi instal·là per treballar en solitari en un taller compartit. Espai, idees, material, visions subjectives que sumaven vides i experiències de tots els continents. En aquest taller van aflorar genealogies, biografies, memòries i referències de cadascú. Al llarg de l’execució de les obres, els artistes anaven produint l’energia que havia de fer fluir el seu paper creatiu dins de la societat. Una dècada per a l’aproximació de la diversitat de cultures. Amb insistència, la Unesco defineix els marcs per perseverar en la idea d’un món en què educació i cultura esdevinguin les prioritats per a l’entesa. Quin sentit tenen aquestes paraules en un taller d’artistes de tot arreu del món i de mil vivències? Art Camp és un espai de preguntes, per crear interrogants, per plantejar dilemes des de la perspectiva que dóna la pintura en teles de 60 x 70 cm. Una superfície reduïda, és cert, però un material càlid que exigeix una focalització específica. La visita de la directora general de la Unesco, Irina Bokova, fou un esdeveniment major que va permetre mostrar, en una visita institucional, el més alt reconeixement del projecte i del treball dels artistes participants, de totes les edicions que constitueixen la base per seguir la trajectòria de l’Art Camp, en constant renovació dels seus elements essencials, que són els que conviden a aprofundir en la creació artística.
Sense cap mena de dubte, el llenguatge universal que entenen millor tots els humans és l’art. “Colors per al Planeta” és un exemple clar del que pot fer un grup de persones de races, cultures i religions diferents, procedents dels quatre punts cardinals, en un exercici pràctic de respecte i de convivència. Sota els auspicis de la UNESCO, el Govern d’Andorra, el Comú d’Ordino i la societat filantròpica Bomosa, els trenta-sis artistes reunits al poble d’Ordino van treballar en espais comuns, compartint tècniques i punts de vista sobre l’art i la vida als països respectius. Aquests dies de convivència ens van deixar una gran col·lecció d’obres que il·lustren la riquesa de la diversitat cultural i la possibilitat d’entesa i de diàleg entre persones d’origen diferent.
Hedva Ser, la padrina de l’Art Camp, va anar novament més enllà i en l’edició del 2014 va presentar l’Arbre de la Pau, una obra de bronze que la mateixa directora general va inaugurar, que assenyala que la pau, objectiu principal de la Unesco, es pot aconseguir, alhora que recorda el privilegi d’Andorra, que ha sabut preservar-la al llarg dels segles.
Dos conferenciants de primera línia, Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i expert en conflictes internacionals, i de Josep Dallerès, antic ambaixador i representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa, síndic general i amb llarga trajectòria política. Tots dos van arribar a la conclusió compartida amb els artistes i amics de l’Art Camp: si no hi ha voluntat política, la solució als conflictes queda molt lluny. Art Camp, a Ordino, Andorra, demostra tant que la voluntat política hi és per continuar amb el projecte, com que les persones que hi participen tenen la capacitat i saben com exposar les seves idees, para contribuir a construir i mantenir la pau. És, al cap i a la fi, un projecte de la Unesco.
Elisenda Vives
Presidenta de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO
Un any més, he tingut el plaer de participar en l’Art Camp com a padrina. Aportar la meva col·laboració i el meu suport en aquesta iniciativa única que representa l’Art Camp, passarel·la d’esperança per l’entesa i l’amistat entre pobles, és per a mi una prioritat.
El treball comú d’aquests artistes provinents dels 5 continents és el més bonic i noble dels missatges de pau. Els dono les gràcies pel seu talent, els seus somriures i la seva fe en la pau del demà.
Hedva Ser
Padrina de l’Art Camp i artista de la UNESCO per la Pau
Un any més, l’Art Camp ha fet realitat el diàleg entre cultures diferents, llunyanes i sovint oposades a Ordino com a punt de trobada.
El treball dels artistes vinguts de trenta nacionalitats diferents han tornat a trobar la inspiració a casa nostra.
La visita d’Irina Bokova, directora general de la Unesco, ha fet públic el reconeixement que mereix aquesta trobada internacional d’artistes, apadrinada per l’escultora Hedva Ser, autora de l’Arbre de la Pau, una nova escultura que quedarà integrada al poble d’Ordino com a símbol d’unió entre cultures i testimoni del treball fet.
El Comú d’Ordino vol agrair la confiança que rep de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO per l’organització d’un esdeveniment cultural que promou valors mediambientals i socials a través del llenguatge artístic.
Bonaventura Espot
Cònsol major d’Ordino
Per segona vegada, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) dóna suport a la trobada internacional d’artistes Art Camp 2014 organitzada per la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO. És un suport actiu, amb la programació de visites al Museu MW i al camí d’Engolasters, i també a les instal·lacions tècniques de la central hidroelèctrica, on es comparteix amb els artistes dels diferents països tant la història d’Andorra com els coneixements sobre el teixit industrial i econòmic i els coneixements científics.
Hem volgut ser una font d’inspiració per als artistes que han participat a l’Art Camp 2014, però sobretot mostrar directament com un país petit resol grans problemes, sovint de manera més entenedora i propera que en altres llocs.
La Unesco promou la pau, la diversitat cultural, l’educació i el coneixement i el taller de l’Art Camp ha aconseguit ésser una referència d’Andorra a la Unesco. Els artistes han deixat a Andorra les obres que recull aquest llibre, i que il·lustren aquests valors. Fem conèixer la col·lecció de FEDA tant a Andorra com a fora amb la Comissió Nacional per a la Unesco i, indirectament, ens fem ressò dels valors que compartim amb ella.
FEDA vol aconseguir elevats nivells d’eficàcia en la seva activitat. Així, ha de ser capaç de contribuir al desenvolupament social, econòmic i mediambiental, i aplicar les millors pràctiques en totes les seves activitats. Volem contribuir, dins de les nostres possibilitats, a desenvolupar les polítiques necessàries per obtenir un futur sostenible per a Andorra. Estem convençuts que projectes com Art Camp ajuden a crear i projectar-nos cap a aquesta sostenibilitat. Vull agrair a la UNESCO que ens hagi donat l’oportunitat de participar en l’Art Camp 2014 i felicitar tots els artistes participants per la qualitat de les obres que ens han deixat.
Albert Moles
Director General de FEDA
“La pau comença amb un somriure”. Teresa de Calcuta
Vivim en un món que està inequívocament abocat al canvi, un canvi necessari en la nostra relació amb el medi ambient, un canvi que obligatòriament passa per eradicar la pobresa i la fam, un camí que només pot portar a implementar la pau. Després de quatre edicions de l’Art Camp, que és un “experiment” que reuneix un grup tan heterogeni de persones, l’experiència ens diu que la pau és possible. Paraules com: col·laboració, tolerància, empatia, compartir, convivència…, són posades en pràctica cada dia.
Van ser dies de treball artístic intens i jornades de diàleg intercultural, en les quals els participants ens van portar mostres de la seva cultura, del folklore, la gastronomia i un munt de coneixements diversos dels seus diferents llocs de procedència. En un àmbit de convivència com aquest, vam proposar als artistes diverses activitats per ampliar el seu coneixement sobre Andorra: excursions, visites culturals, teatre i altres representacions de la cultura andorrana. Una altra de les activitats feta pels participants anava destinada a pal·liar els efectes del CO2 provocat pel seu viatge fins a Andorra. Denominada “Arbres per al planeta”, es va dur a terme conjuntament amb els infants d’Ordino.
Els artistes i els nens van dibuixar arbres que posteriorment es van materialitzar plantant arbres d’espècies autòctones.
La trobada d’artistes ens ha deixat una nova col·lecció d‘obres d‘art, una mostra del bon saber de cadascun d‘ells i del seu lloc de procedència. Aquestes obres passen a formar part del patrimoni cultural andorrà, juntament amb les obres de les tres edicions anteriors.
El meu sincer agraïment a totes les persones, empreses i institucions que, amb la seva ajuda, han fet possible aquesta quarta edició de l’Art Camp Colors per al Planeta.
Faust Campamà
Comissari de l’Art Camp
Artistes
SAMI AL-SIYABI
Oman
AMADALBIN ALTAYEB
Palestina
MICHELLE BOYLE
Irlanda
EFRAIN DAVID CAMAVILCA
Perú
LLUÏSA CASAS
Andorra
FARHAD FARZALIYEV
Azerbaidjan
JEFFRY FEEGER
Papua Nova Guinea
CARLOS GUZMÁN
Cuba
DJAHIDA HOUADEF
Algèria
MARTHA HRAOUI
Liban
AGNÉ JURSYTE
Lituània
TATSIANA KARPACHOVA
Bielorrússia
AHMED KESHTA
Egipte
POONAM MALPANI
Índia
KTURA MANOR
Israel
LAZZATE MARALBAYEVA
Kazakhstan
MARIE MARIE-MAI
Seychelles
MICHAEL MASSARO
Estats Units d’Amèrica
DANIEL RANKADI MOSAKO
Sud-Àfrica
ASHLY NANDONG
Malàisia
JOSEPH EDDIE PIERRE
Haití
VOLODIA POPOV-MASSIAGUINE
Rússia
JANE REMM
Estònia
JUDIT RODRIGO
Andorra
MARIGOLD SANTOS
Canadà
ARSHAK SARKISSIAN
Armènia
THEA TINI
San Marino
REI URABE
Japó
DORJI WANGCHUK
Bhutan
ZUZA ZIOLKOWSKA
Polònia
Edició 2014
El catàleg de l’edició 2014 amb tota la informació.
MÉS OBRES I ARTISTES
Altres edicions Art Camp
ART CAMP 2008
ART CAMP 2010
ART CAMP 2012
ART CAMP 2014
ART CAMP 2016
ART CAMP 2018